Ik ben geen wetenschapper, maar wel ervaringsdeskundige en een van de mooiste resultaten van afvallen is voor mij dat ik van mijn slaapapneu af ben. Niet alleen ben ik 25 kilo jonger en fitter door af te vallen, ik slaap ook zoveel beter (en daar word ik weer fitter van)! Je kunt ook didgeridoo gaan spelen, maar afvallen lijkt me gezonder.

Van slaapapneu af door af te vallen

Pas nog zag ik bij het inmiddels opgeheven programma RTL Late Night een item over de maatschappelijke kosten van apneu. Die zouden 1,5 miljard zijn, per jaar. En, heel grappig, iemand die zijn keelspieren had getraind door didgeridoo te gaan spelen, daardoor niet meer snurkte en van zijn apneu af was. Niemand in dit item vertelde wat toch ook algemeen bekend is: je kunt vaak effectief van je slaapapneu af komen door af te vallen. En dat is toch een stuk makkelijker.

Je rust nooit echt uit

Ik had apneu, behoorlijk ook. Voor de kenners: 25 keer per uur stokte mijn ademhaling ’s nachts minimaal 10 seconden. Boven de 5 keer per uur heet het al apneu. Het gevolg is dat je nooit in een diepe(re) slaap komt. En dus nooit echt uitrust. De longarts schreef me een ‘CPAP’ voor, een apparaat met masker dat constante lucht aanvoert via je neus en/of mond, zodat je ademhaling niet stokt. Dat zat ook als oplossing in het RTL-item. Ik kon ook minstens 20 kilo afvallen, mompelde hij er een beetje tussen neus en lippen achteraan. Elke kilo afvallen zou ongeveer een puntje minder apneu betekenen.

Apneu loste op als sneeuw voor de zon

Had de longarts maar wat meer benadrukt dat afvallen zou helpen, denk ik nu wel eens. Of had ik maar wat beter geluisterd. Na drie jaar met de CPAP te hebben geslapen (het hielp me zeker wel), was afvallen namelijk de oplossing. Overigens kan het afvallen ook juist veel beter gelukt zijn doordat ik beter sliep dankzij die CPAP. Snap je het nog? Het is een gevalletje kip-ei. De CPAP heeft mijn slaap verbeterd, daardoor kon ik een stuk makkelijker afvallen en daardoor loste mijn slaapapneu op als sneeuw voor de zon. Chronische vermoeidheid staat effectief afvallen in de weg, dat geloof ik zeker.

Check of je slaapapneu hebt. Snurk je hard?

Een belangrijke indicator voor slaapapneu is: stevig snurken. Hoeveel mannen snurken niet harder dan het hun (partner) lief is? Je bent eraan gewend, of neemt het voor lief, maar flink snurken is echt direct al een reden voor alarm. Mijn vrouw draaide me elke nacht een paar keer op mijn zij om te zorgen dat ik minder herrie maakte. Andere indicatie: nooit echt uitgerust wakker worden. Nog eentje: je stopt langer dan 10 seconden met ademen tijdens het slapen. Er zijn er meer, op de site van de apneuvereniging kun je zelf al checken of je een kans hebt op slaapapneu en of het raadzaam is om naar de huisarts te gaan voor een slaaptest. Waarom zou je? Omdat een slechte nachtrust desastreus is voor je gezondheid en je productiviteit. En het is vaak veel makkelijker te verhelpen dan je denkt!

Ik slaap nu veel dieper

Hoe het ook zij, door 25 kilo af te vallen, kwam ik helemaal van mijn apneu af! Ik zeg niet dat ik sindsdien alleen maar als een zonnetje slaap, want als ik stress heb lig ik nog steeds wel eens wakker. Maar de meeste nachten slaap ik zoveel lekkerder, zoveel dieper, en word ik zoveel uitgeruster wakker, dat is echt heel erg fijn. En gezond. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe veel fitter ik me daardoor voel. Een goede nachtrust is een fantastisch resultaat van afvallen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Heb jij apneu, wil je er vanaf en hoop je dat te doen door af te vallen? Baat het niet, het schaadt je ook zeker niet, want afvallen brengt je zoveel meer voordelen! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan help ik je daar regelmatig aan herinneren.