Geen jonge god meer

Ik moet het gewoon toegeven, ook al zie ik mezelf graag als een jonge god: ik ben bijna 50, dus ik ben een man van middelbare leeftijd. En veel mannen van mijn leeftijd zijn (veel) te dik. Ook jongere mannen trouwens: in 2017 had 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder een BMI van boven de 25. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. We zijn eraan gewend, zien het niet, of zien er het probleem niet van. Is het een probleem? Ach, op de schaal van wereldleed staat het vast niet bovenaan, ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar overgewicht is wel degelijk een groot gezondheidsrisico. Ook als je niet zo ‘Amerikaans’ dik bent, is het echt ongezond. En het is ook niet sexy.

Kijk in de spiegel. Eerlijk

Eigenlijk maken die cijfers ook niet zoveel uit. Wat kan jou het schelen of iedereen dikker is dan gezond voor ze is, wat zeggen die gemiddelden over jou persoonlijk? Het gaat om jouw eigen lijf, jouw eigen gezondheid. Dus kijk in de spiegel, ga op de weegschaal staan, of laat dat stemmetje in je achterhoofd wel toe. Die liegen niet, als ze allemaal zeggen dat je te dik bent, dan is het zo. Je kunt het eenvoudig checken, door online een BMI-check in te vullen. Je vult je gewicht, leeftijd en lengte in en dan komt er een getal uit van boven de 25. Ook bij jou, waarschijnlijk. Dan ben je te zwaar. Dat is tot een bepaalde leeftijd niet zo’n ramp. Daarna wel. Diabetes, hart- en vaatziektes, apneu, om maar wat te noemen, zijn allemaal grotendeels het gevolg van te veel buikvet en overgewicht. En wat ik heb ervaren, is dat je dit deel van je gezondheid vaak zelf in de hand hebt. Je gewicht en je fitheid zijn goed te beïnvloeden, voor bijna iedereen.

Hoe dikker je bent, hoe minder fit

Ik zei dat het nog geen ramp is, overgewicht, maar ook als je nog in de levensfase zit van ‘mij kan niks gebeuren’, heb je al wel (onbewust wellicht) last van overgewicht, maar je bent eraan gewend of neemt het voor lief. Je slaapt er slechter door, en bent tegelijkertijd eerder vermoeid, beweegt trager, sport minder lekker, hebt minder energie. Hoe dikker je bent, hoe minder fit. Wellicht realiseer je je dat pas echt als je flink afvalt. Bij mij werkte dat wel zo. Ik was ook helemaal niet dik, vond ik. Van mijn omgeving kreeg ik dat ook nooit te horen. En ik was best fit, vond ik. Ik fietste veel, door de stad, voetbalde of dolde met de kinderen, nam echt niet voor ieder wissewasje de auto. Maar nu ik drie keer in de week hardloop en regelmatig langere stukken fiets, merk ik dat ik topfit ben, en dat is toch een groot verschil. Ik voel me echt 25 kilo jonger, en fitter.