Ze schijnen vaker niet, dan wel te slagen, die goede voornemens. Waarom zou je ook tot 1 januari wachten? Maar goed, 2019 is net begonnen, en als je je dan toch al een tijdje afvraagt of je inmiddels niet wat te dik bent of ongezond leeft, kan dit het moment zijn.

Kwestie van een goed voornemen uitvoeren

Eigenlijk heb ik me nog nooit op precies 1 januari iets voorgenomen. Ik heb nooit gerookt, gelukkig, dus daar hoefde ik ook nooit mee te stoppen. Wel nam ik me in oktober 2017 al voor om meer te gaan sporten, en daar begon ik na een kleine blessure weer mee op 31 december. Dat voornemen hield ik goed vol: op 30 september 2018 liep ik voor het eerst een halve marathon. Als ik het kan, kan jij het ook. Kwestie van een goed voornemen ook echt uitvoeren. Klinkt makkelijk, en als je weet waar je het voor doet, kan het toch ook niet misgaan? Ik had bedacht dat ik maar een keer wilde doen, want steeds opnieuw beginnen is nog veel lastiger. En slecht voor je zelfvertrouwen.

Goed voornemen positief formuleren: beginnen met…

Waarom het toch misgaat bij veel mensen? Ik denk, omdat ze het zich voornemen vanuit de verkeerde motivatie. Dat het 1 januari is, dat het een nieuwjaar is, kan toch niet betekenen dat je ineens iets anders wilt doen met je leven? Een andere reden lijkt me dat veel goede voornemens negatief geformuleerd zijn. Dus beschrijf je voornemen niet als ‘Stoppen met’, maar als ‘beginnen met’ en maak het concreet, visualiseer voor jezelf wat je wilt bereiken met je goede voornemen. Maak het niet te groot en ver weg, want ook dat geef je op een gegeven moment op.

De motivatie moet in jezelf zitten, al kan je omgeving je wel helpen

Ik denk dat je goede voornemens echt helemaal vanuit je eigen motivatie moeten komen. En dan is het wel erg toevallig als dat precies op 1 januari is. Ik geloof ook niet echt dat het noodzakelijk is om het samen te doen, dat goede voornemen uitvoeren. Goede voornemens zijn van jou, persoonlijk, en moeten je inspireren tot iets gezonds of goeds wel doen, in plaats van iets slechts of ongezonds niet meer doen. Samen beginnen met gezonder leven kan motiveren, maar het kan ook een excuus zijn om niet zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Dus begin zelf, kies het voor jou beste moment, en laat je door niets en niemand afleiden. Je omgeving kan je wel helpen natuurlijk. Deze site, bijvoorbeeld, of de meetups die ik organiseer over gezonder leven.

Hoe je je wel aan goede voornemens kunt houden

Ik las (en hoorde in podcast-vorm) een goed verhaal van Bregje Hofstede op de Correspondent over hoe je je wel aan goede voornemens kunt houden. Een paar highlights:

  • Vervang een oude gewoonte door een nieuwe (mensen zijn gewoontedieren, de prikkel om te snacken blijft, maar vervang de prikkel om te snoepen voor iets gezonds).
  • Als je verhuist, of van baan verandert of op een andere manier je omgeving verandert, verslappen je hardnekkige gewoontes voor korte tijd: dat is een goed moment om ze duurzaam te veranderen.
  • Gebruik sociale druk: doe het samen.

De podcast van dit verhaal kun je hier luisteren: