‘De beloning moet groter zijn geweest dan de pijn’, veronderstelde iemand, toen ik met veel plezier weer uitlegde hoe ik 25 kilo was afgevallen. Ik vertel er altijd vrolijk over, omdat ik er zo oprecht blij mee ben dat ik het gedaan heb. Wat ik vooral ontdekte: afvallen is niet moeilijk. De ‘pijn’ valt dus zo mee. 

Weet waar je het voor doet

Het is een feit dat afvallen makkelijker gaat als je weet waar je het voor doet, als je een mooie beloning in het vooruitzicht hebt. Die beloning is wat mij betreft helemaal duidelijk: ik wilde me weer echt fit en gezond voelen. Dat bleek veel makkelijker te zijn dan ik dacht. En de beloning is ook nog eens veel groter dan ik vooraf dacht. Dubbele winst dus!

Het is lastiger zonder beloning

Ik geloof niet dat het je lukt flink af te vallen als je het niet echt zelf wilt. Als je het niet zelf wilt, hou je het niet vol, dan heb je er geen lol in en wordt het een geheide teleurstelling. Stop dus met lezen en besteed je tijd aan dingen die voor jou nu belangrijker zijn. Dan kun je gewoon doorgaan met je leven zoals het is: ‘ik hou van lekker eten en drinken’, ‘ik ben toch een Bourgondiër’, ‘je leeft maar een keer’.

Het viel me honderd procent mee

Ik ken de argumenten om het niet te doen wel, ik had ze ook. Saboteurs zijn het, ze staan in de weg aan een gezonder leven. Als je denkt dat het veel moeite kost om gezonder te gaan leven, kan ik je geruststellen. Dat was nou net wat mij het meeste meeviel. Ik had jaren geleden al bedacht dat er wel wat kilo’s af konden, en lang getwijfeld voordat ik er serieus aan begon. En toen ik het echt ging doen, viel het me honderd procent mee. Echt.

Dit is echt niet het moeilijkste

Ik zal niet zeggen dat er geen discipline voor nodig was (en is), maar zoveel moeite kost het nou ook weer niet. Nike zei het al: ‘Just do it’. Jongens, we kunnen zoveel, hebben een relatie, voeden kinderen op, werken hard in een goede baan of hebben een mooie eigen onderneming, dan is dit echt niet het moeilijkste wat we gedaan hebben.

Laat je niet tegenhouden

Ik ben geen psycholoog, en ook geen diëtist, maar vaak is er wel een trigger of een wake-up call nodig om het ook echt te gaan doen, serieus afvallen en gezonder leven. Ze zullen voor iedereen anders zijn, dus ik kan ze lastig voor je invullen. Ik heb een aantal triggers beschreven op de site, misschien helpt het je. Maar je tegen laten houden met het argument dat het zo moeilijk is om af te vallen, nee, dat moet je jezelf niet aandoen. Dat is het gewoon niet.