Rotterdams onderzoek wijst uit dat we zes jaar langer leven door gezond te doen, las ik in NRC. Wow, dat is best veel. Maar belangrijker vind ik de conclusie dat bepaalde ziektes zich pas later in je leven openbaren. Dat betekent dus dat je langer fit blijft. En dat is elke dag winst!

Levensbedreigende ziekten

Het slechte nieuws: ernstig ziek worden we bijna allemaal een keer. Is het geen hart- of vaatziekte, dan springt dementie wel in het gat. Ontsnappen aan een van de zes levensbedreigende ziekten (dementie, kanker, hartziekte, een beroerte, COPD of diabetes) lijkt bijna onmogelijk. En dood gaan we allemaal, voegt de pessimist er dan nog aan toe. Gelijk heeft ‘ie. Maar, zegt het hoofd van het Rotterdamse onderzoek in NRC: ‘90 procent van de mensen lijdt ooit in het leven aan één van die zes grote ziekten. Maar zonder de risicofactoren ligt de beginleeftijd gemiddeld negen jaar verderop in het leven.’ Die risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk en overgewicht.

Elke dag fit

Als ervaringsdeskundige voeg ik eraan toe dat mijn doel van gezonder leven niet alleen aan het eind van een (hopelijk) langere leven ligt. Ik word graag zo oud mogelijk, zeker. En dan, als ik het voor het zeggen heb, zo lang het kan natuurlijk in goede gezondheid. Wie niet? Maar veel belangrijker is het dagelijkse plezier dat ik heb door gezonder te leven. Ik eet lekkerder, beweeg veel vrijer, heb meer energie dan ooit. Dat ervaar ik elke dag, en dat gebeurt nu. De onderzoeker in NRC zegt dat zo: ‘De tijd die je in goede gezondheid leeft, daar kun je de kans op beïnvloeden.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan help ik je herinneren aan je goede voornemen om gezond te gaan leven!