Photo by Valentin Petkov on Unsplash

Of het al 100% wetenschappelijk bewezen is, weet ik niet, maar het lijkt er toch echt op dat corona echt gevaarlijker is voor mensen met overgewicht. Intensivist des Vaderlands Diederik Gommers merkte het haast terloops op in een tv-programma, inmiddels wordt het uitgebreid onderzocht.

Overgewicht niet in een dag opgelost

Ik volgde dit nieuws met extra belangstelling en bedacht me hoe ik dat zou hebben beoordeeld toen ik nog 25 kilo zwaarder was, inmiddels 3 jaar geleden. Waarschijnlijk had ik flink in de rats gezeten. Wellicht zou het me het laatste zetje hebben gegeven richting afvallen. Nee, zegt hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum, ga nu niet te streng diëten. Je kunt daardoor een tekort krijgen aan essentiële voedingsstoffen, wat je immuunsysteem alleen maar verder aantast. En je overgewicht is niet in een dag opgelost. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Elke kilo is er eentje

Bij mij duurde het een half jaar voordat ik van mijn overgewicht af was. Maar hé, elke kilo is er eentje. En je moet ergens beginnen. Dus als je nu enige stress voelt over je overgewicht, zou ik het echt aanraden: ga naar een diëtist, laat je begeleiden en ga afvallen als het enigszins verantwoord is. Je zult er echt geen spijt van krijgen. Hoogleraar Van Rossum zegt ook dat het in deze quarantainetijd lastiger is je eet- en leefpatroon langdurig aan te passen. Zij heeft ervoor doorgeleerd, maar toch waag ik dat te betwijfelen. Eerder andersom: dit is het moment!

Een heel stuk fitter

Je kunt juist nu meer tijd en energie steken in (gezond en minder) eten en meer bewegen. Als je de helft van de tijd die je anders in de auto of het ov doorbrengt naar je werk, gaat sporten, dan haal je de Olympische Spelen van 2021 nog. Nou ja, dan word je in ieder geval een heel stuk fitter.